Sveriges kärnkraft

Spännande läsning idag i Aftonbladet, https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/O8xqXw/sa-andrade-sig-regeringen-om-karnkraften

I England har tydligen regeringen gått in med statliga garantier för sitt nybygge Hinkley Point C och inte bara för bygget utan även för att hantera avfallet. Avfall som ska förvaras i 100 000 år, hur många världskrig och istider kommer att ha passerat?

Det engelska bygget är beräknat till 430 miljarder och de är långt ifrån färdiga. Ska bli spännande att se slutnotan.

Statliga garantier (alltså du och jag) för hantering av avfall. Det känns som frikort för de privata företagen. Vi kör och cashar in, går det snett får staten stå för notan.

Någon som tror att detta kan bli bättre än privata skolor och sjukvård? En förkylning blir ett akutfall för att casha in mer. Den privata skolan får lika mycket pengar per elev som den kommunala men behöver bara göra den enkla delen och inte ta något ansvar. Staten som räddade flera banker från att gå under, bankerna har inte behövt betala tillbaka något och gör nu större vinster än någonsin. Statliga garantier är bra men inte för dig och mig.

430 miljarder det är fyra års försvarsbudgetar (som har utökats rejält efter Rysslands invasionskrig av Ukraina). Och ett stort frågetecken för 100 000 år av slutförvar.