Vatten (och lite om toaletter)

Vi använder mer och mer vatten. Morfars badrum i huset som byggdes på 50-talet klarar inte en modern familj. Då duschade man inte flera gånger om dagen, tvättmaskinen kördes kanske en-två gånger i veckan. Nu duschar man ibland flera gånger om dagen, tvättmaskinen går mer eller mindre varje dag.
Väggar och golv i det badrummet klarar inte så mycket vatten/fukt.

Behöver vi duscha så ofta? Och hur länge?
Behöver vi tvätta varje dag? Spara ihop så att tvättmaskinen alltid är full. Slipper då också köra 60° tvätt i 40°.

Nästan alla vet att man kan installera snåla munstycken. Men hur många har gjort det? Och det är nog viktigare att ändra vanorna.
Snålspolande toaletter är nog standard i alla nybyggen. Torrdassen har blivit mycket bättre men tömning förblir ett problem.
Den gamla ryska varianten är nog den värsta. Där är det liksom en hylla där nummer två hamnar. Och på lite äldre slitna toaletter är ytan inte så hal. Så nummer två fastnar och ligger kvar där. Sen kan hålet där allting ska spolas ner vara för litet så det bildas en virvel så allting snurrar runt ett tag men ligger kvar. Rören är kraftigare än nåt jag har sett men själva toalettstolen är helt felkonstruerad. Nästan alltid en hink med bredvid så man snabbt kan spola extra.
Men jag gillar att ryssarna har separerat toaletten från badrum/dusch. Så även i små lägenheter kan flera personer göra en snabb och effektiv morgontoalett.

Jag gillar de japanska toalettstolarna med inbyggt handfat. Tvättar händerna i rent vatten, det vattnet används sedan för att spola toan.

Vi har vattentunnor vid alla stuprör. Så vi klarar trädgården vid kortare torrperioder. Självförsörjande på saft och sylt. Och delar av året klarar vi tomater, morötter, potatis mm. Ändå gör vi inte av med mer vatten än familjen som bodde i huset innan oss.

När vi byter vatten i akvariet så använder vi det till blommorna inomhus. En bonus är att vattnet innehåller lagom mycket gödningsmedel, så blommorna har aldrig mått bättre.Wash-Basin-On-Top-Of-Toilet-Strange-Or-What