Din tur Sundsvall

Har under en längre tid velat skriva ett inlägg om Sundsvall bussbolag Din tur och nu har droppen som får bägaren att rinna över kommit.

Igår så ställdes nästan alla bussturer in då man funnit en bugg i programvaran till elhybridbussarna som var en säkerhetsrisk. Helt rätt att stoppa de drabbade bussarna men informationen till allmänheten, aarrgghh.

Man har spenderat många många tusenlappar på att sätta upp elektroniska tavlor vid alla hållplatser. Bara det att de inte används. Informationen på de elektroniska tavlorna är identisk med den som sitter på papperslappen bredvid. Helt enkelt en tidtabell som säger när bussen BORDE avgå. Jag och många andra trodde nog att med elektroniska tavlor så skulle man få tiden när bussen faktiskt kommer. Kanske till och med att tiden räknas ner, 5 minuter kvar, 3 minuter, 1 minut …

Nu skrev man att busstrafiken har problem, gå in på dintur.se för mer information. Vilka åker mycket buss. De som inte har bil. En inte alltför kvalificerad gissning är att bussåkare inte har tillgång till smarta telefoner i samma utsträckning som bilisterna. Inte helt lätt att fippla runt med en telefon i minusgrader, blåst, lite snö i luften och inte helt bra mobiltäckning. Hur Din turs sida ser ut i en mobil är ett kapitel för sig så jag skippar det.

När man väl får mer information så står det att tur 113 oregelbunden trafik, ca 30 minuters trafik.
Tur 113 är omöjligt för en passagerare att lista ut. Det måste vara ett internt nummer som används när man schemalägger chaufförerna.
Oregelbunden trafik, vad i h-e är det?
Ca 30 minuters trafik. Kommer bussen om 1 minut, 1 kvart, 1 halvtimme, 40 minuter … ? Bussen vet ju var den är, en del av bussarna ropar ju ut hållplatserna. Det skulle också funka, bussen är 10 hållplatser bort, 5 hållplatser, 1 hållplats. Ingen tidsangivelse men det ger i alla fall ett hum om hur långt bort bussen är.
Varför inte säga, vi kör enligt tidtabellen för söndagar! Då vet jag att bussarna går varje halvtimme, jag vet också vilket klockslag bussen borde komma. Bättre än att inte veta.dintur

Och nu över till det som jag velat skriva men det har aldrig blivit av.
Varför kan man inte fixa helgtrafiken?
Man envisas med att köra med små bussar till och från köpcentrat Birsta. Jag har sett en hel del reklam för att man ska cykla eller ta bussen till Birsta. Då får man ju försöka leva upp till det också.
Flera gånger som personer blivit nekade därför att bussen är full. Då får man vänta 30 minuter på nästa eller ställa in resan till Birsta helt och hållet.
Förstår att de stora bussarna är sämre när det är dåligt väglag. Men det kan ju inte vara dåligt väglag varje helg. OK, snöröjningen är sämre på helger så säg att det inte går att köra stora bussar på helgerna. Sätt in två små bussar då! En som går ordinarie rutt och en som går direkt mellan Birsta och busstationen. Den som går direkt ska gå en minut innan den ordinarie.
Inte bara vanliga helger. Till och med helgen före jul envisades man med att köra med en liten buss varje halvtimme.
Det är inte en person som slutat att tänka, det är många. Men alla kan skylla på alla. Bussbolaget vill ha en upphandling som ger mer klirr i kassan. Birsta vill ha fler kunder men samarbetar inte med Din tur. Kommunen vill att fler ska cykla, åka buss, samåka, men de verkar inte samarbeta med vare sig butikerna eller Din tur.
Så ingens fel eller allas fel?

Och sommaren. På söndagar går bara en buss i timmen. På sommaren med alla sommarjobbare. Undrar hur mycket affärerna i Birsta förlorar på uteblivna kunder?

Många hållplatser är feldesignade.
Ta Navet, busstationen, där alla linjer går ihop. Den stora tavlan visar mycket riktigt när nästa buss går och från vilken hållplats.
Tavlan är för liten så ibland är den full med bussar som avgår till exempel 10.15. Genast infinner sig ett tvivel. Är det fler bussar som avgår 10.15 som inte fick plats på tavlan, till exempel min buss.
Man skulle kunna tro att under tavlan finns en karta som visar var de olika hållplatserna ligger. Icke sa Nicke, det är en karta över centrum och förslag på hur man ska gå för att komma till järnvägsstationen. Kartan över hållplatserna sitter på huset i bakgrunden. navet

I Birsta har man verkligen misslyckats. Du har säkert sett de här plattorna förut, se bilden underst. Vad du kanske inte vet är att de är hjälpmedel för synskadade/blinda. De här plattorna betyder . Men man ska också avsluta med en platta med knoppar som betyder Stopp.

Detta är ju direkt livsfarligt. Om jag vore blind så skulle första reaktionen vara: OK, de har fattat och lagt ut hjälpmedel till mig. Jag tar och följer guiden som finns här i marken. Stor överraskning när jag först snubblar nerför trottoarkanten och sedan blir överkörd av bilarna ute på gatan.

På ett annat ställe är det mer ett fult spratt. Där har man bara lagt ut plattor som betyder stopp. Ta ett steg, stopp, ta ett till stopp och så vidare och så vidare …

De synskadade i Sundsvall har nog lärt sig att inte lita på något. Men de stackars besökarna då?IMG_0182