Kärnkraft nej tack

Intressant att högerpartierna gärna vill stötta kärnkraften. Jag trodde det var marknadskrafterna som skulle råda och regeringar ska hålla sina fingrar borta. Det är väl bra att elpriset är högt nu, borde vara fler som vill satsa på vind- och sol. Fler som vill bättra på sina hus, om det nu är att byta fönster och tilläggsisolera eller att installera en värmepump.

Små, modulära kärnkraftverk av fjärde generationen. Ännu inte någon som lyckats bygga ett fungerande verk. Ungefär som att samla in koldioxid, vi klarar inte ens av att samla in en promille av vad som krävs. Men nån gång i framtiden ska fantastisk teknik rädda oss, ironi där. Tyvärr är det mer bråttom än så.

Det låg-radioaktiva avfallet behöver “bara” förvaras i tusen år. Tänker vi bakåt så hamnar vi nästan i vikingatid. Många härskare har kommit och gått sedan dess. Hur många av oss kan idag läsa runor och förstå latin och fornnordiska. Inget av länderna som existerar idag fanns då.

Det hög-radioaktiva avfallet som ska förvaras i 100 000 år. För 100 000 år sedan fanns inte en enda människa i Europa. Sverige täcktes av kanske 3 kilometer tjock is. 3000 meter, smaka på den, våra högsta berg idag är strax över 2000 meter.

Hur ska vi på ett säkert sätt kunna förvara allt detta livsfarliga innehåll under tusen och åter tusen år.

Här utanför Sundsvall dumpades minst 20 000 tunnor med avfall som innehåller bland annat kvicksilver. Tunnorna dumpades främst under 50- och 60-talen och nu har många börjat vittra sönder. Det är tillräckligt med kvicksilver för att döda allt liv runt om Östersjön. Vi klarade inte ens att “förvara” detta i 50 år.

Det vi trodde var sant och riktigt för inte alltför många år sedan.