Små män och deras egon efter en förlust

Det verkar som att Putin känner lika mycket sorg efter Sovjetunions upplösning och fall som Hitler efter Tyska rikets fall efter 1:a världskriget.

Hade de bara varit tillräckligt stora och mäktiga så skulle Tyskland och Sovjetunionen fortfarande vara tusenåriga riken. Båda med ett förakt för demokratiska stater.

Min stora fråga är om jag ska se på Putins (inte Rysslands) invasion av Ukraina som Nazitysklands annektering av Tjeckoslovakien eller starten på kriget. Övriga europeiska länder gick med på nästan vad som helst under 30-talet för att bevara freden. Jag misstänker att stora delar världen hade nöjt sig om också Putin nöjt sig med Krim, Donbas och Luhansk. En liten del av landet kan vi offra bara vi får fred, Sudetenland.

Det spelar ingen vad motparten säger eller gör, vägen är redan utstakad. Den egna lögnen har blivit sanning.

Putin säger att han inte ska kriga i andra länder. Ur hans synvinkel så lever han upp till detta. Ukraina är och har aldrig varit ett eget land, det är en del av Ryssland. (De senaste 40 åren är bara att glömma, som en parentes).

Han har fyller på med “rätt” ord. Han har kallat den ukrainska regeringen för både nazister och fascister, de värsta skällsorden som finns i det ryska språket.

Att invasionen startade den 22:a är nog ingen slump. Tysklands Operation Barbarossa startade också en 22:a, men en annan månad.

Att det eskalerade till fullt krig den 24:e klockan 4 på morgonen är heller ingen slump. Tyskland öppnade också eld 04.00 på morgonen.

Hitler skulle ha varit stolt över de lagar och den övervakning som införts i Ryssland. Jag tror det bara är Kina som kan konkurrera. Nordkorea och DDR hade nog velat men de ligger långt efter. Oppositionen är krossad. Fria medier är antingen “internationella agenter” eller bötfälls med fem miljoner rubel för varje nyhet som inte kommer från de statliga medierna.

Kina är kanske inte helt glada just nu men de tittar nog på med mycket intresserade ögon. Går det att invadera Taiwan med fredsbevarande styrkor?